dijous, 14 d’abril del 2016

dimarts, 19 de gener del 2016

CONTEXTO MEDIEVAL EN TERCERO DE ESO


TRABAJO 1

CONTEXTO MEDIEVAL

TERCERO DE ESO


El objetivo de este trabajo es acercar a los alumnos a las duras condiciones de vida de la Edad Media para que comprendan más fácilmente la literatura del momento como producto del contexto.

1. En grupos de cuatro:

a) Cada grupo elige un tema o dos de los propuestos por la profesora para trabajar sobre ellos.

b) La profesora facilita a los alumnos una compilación de información sin ordenar extraída de internet

c) Los alumnos deberán ordenar, entender la información y exponerla a sus compañeros

d) Si los alumnos amplían de alguna manera información para la exposición (fotos, dibujos, ejemplos...) podrán obtener una nota mayor de 7

e) En el momento de la explicación, los alumnos pueden contar con un esquema que les ayude a guiarse, pero no pueden leer.

f) Para realizar la presentación oral, los estudiantes tienen a su disposición la pizarra, el proyector, internet...

TIEMPO: TRES SESIONES enfocadas fundamentalmente a que los alumnos planteen dudas al grupo. Si el grupo no es capaz de resolverlas, pueden preguntar a la profesora.

PROBLEMAS:

- Problemas de comprensión de un vocabulario medio
- Problemas a la hora de ordenar. No distinguen las ideas principales de los ejemplos
- Problemas para resumir
- Problemas para hacer un esquema


2. Exposición oral:

a) Mediante las exposiciones orales se pretendía que todos los estudiantes dispongan de toda la información de la Edad Media

b) Los alumnos deben escuchar, tomar apuntes y preguntar dudas a los que están explicando el tema

c) La idea era quetodos los grupos tuvieran una amplia idea general y que, además, cada grupo fuera «especialista» en un apartado concreto.

TIEMPO: TRES SESIONES enfocadas a que cada persona presente su parte y el resto pregunte dudas

PROBLEMAS:

- Las exposiciones de los alumnos carecen de orden
- Aprenden párrafos de memoria que no saben qué significan
- Desconocen el significado de vocabulario que utilizan
- Leen
- Los compañeros no preguntan dudas, no escuchan y no toman apuntes
- Los compañeros hablan durante la exposición.


EVALUACIÓN:

  • ¿Ha entendido su parte?
  • ¿La ha explicado bien?
  • ¿Ha respondido a alguna duda que se le haya planteado?
  • ¿Ha aprendido párrafos de memoria?
  • ¿Ha usado materiales para apoyarse?


3. Trabajo-clase sobre la Edad Media

En vista de los problemas anteriores y, como los alumnos no tienen imformación recopilada, se les prepara un cuestionario para ayudarles. En lugar de hacer un trabajo-clase como estaba previsto, opto por un proyecto menos ambicioso por grupos de cuatro

El trabajo puede ser:

- POWER POINT
- Vídeo
- Mural
- Trabajo escrito

Los grupos deben realizar una pequeña presentación del trabajo que han realizado.

PROBLEMAS:

- Poca disponibilidad del aula de informática en las horas de clase
- Pocas ganas de trabajar

TIEMPO: TRES SESIONES destinadas fundamentalmente a que los alumnos compartan la información de que disponen

EVALUACIÓN

  • Contenido del trabajo. Se deben recoger las respuestas al cuestionario y demostrar que se entiende
  • Forma del trabajo: Presentación

    Autora: Cristina Gozálvez.

diumenge, 17 de gener del 2016

divendres, 8 de gener del 2016

ODS amb Estadística

Aquest projecte el durem a terme Inma Palomero i Amor Segura i estarà obert per a qualsevol altre membre del departament de matemàtiques, que done classe en el nivell de 3r d'ESO on es realitzarà.
En el projecte es tractarà com a objectiu general la pobresa, relacionant-la amb la falta de recursos bàsics, aigua, aliments, sanitat, casa, ...


Les tasques que estem dissenyant són fonamentalment d'investigació per part de l'alumnat i de tipus estadístic.
Després d'haver realitzat el projecte amb l'alumnat deixem l'enllaç d'un portfoli fet per una alumna de 3r d'ESO on es descriuen totes les activitats fetes.
Aquest projecte està basat en el projecte "El hambre y las matemáticas" de la professora Bego Omatos de l'IES Zizur BHI i s'han utilitzat dades estadístiques de la web www.unicef.org

A més, ens hem coordinat amb la professora Estefania Pitarch Catalán en l'assignatura de Tecnologia i els alumnes han fabricat una ruleta de natalitat i un connecta amb els països i la seua situació en el mapa mundi. El resultat el podem veure a continuació:


BON TREBALL!

dilluns, 23 de novembre del 2015

Projecte sobre contaminació atmosfèrica en física i química. 1r trimestre curs 2015-16.

Aquest trimestre els alumnes de 3r d'ESO de l'IES Llombai en la matèria de física i química han començat el projecte sobre contaminació atmosfèrica. Havien de preparar dos textos i fer una autoavaluació. Per presentar els projectes cada alumne té un bloc i tot el que va fent ho posa en el seu bloc.

El primer text era general, on explicaven la contaminació atmosfèrica en general i després descrivien l'efecte hivernacle, el forat de la capa d'ozó i la pluja àcida. Després havien d'escollir un problema concret (la contaminació del transport per exemple) explicar com afecta aquest problema i proposar solucions. A banda, podien anar preparant mapes mentals o fer valoracions sobre com anava el projecte.

Respecte a l'autoavaluació  des del principi coneixien la matriu d'avaluació amb que es posa la nota i en l'última part del projecte s'havien d'autoavaluar cada part de manera raonada i posar-se una nota.

Algunes consideracions sobre el que ha passat.

- Cada vegada que un alumne entregava un treball jo li comentava en el seu bloc i per a mi tenia la seua nota interna, però l'alumne no la sabia i podia decidir si millorava el seu treball a partir dels meus comentaris o no. Hi ha alumnes que han anat millorant el seu treball 2 i 3 vegades, la qual cosa els ha permés dos coses: aprendre més, perquè amb la interacció del professor ha entés que estava fent pitjor i millorar-ho. Per una altra banda com ha millorat al final la nota ha sigut millor. Considere que donar-li oportunitats per a que els alumnes milloren els treballs és molt positiu per a ells, perquè en aquest cas han millorat aspectes, com ortografia, redacció o recerca i síntesi d'informació.

- Com a professor de física i química estic molt satisfet que alguns alumnes hagen comentat que a partir del seu bloc de física i química han millorat l'ortografia. Així, utilitzar correctors com el softvalencià ajuda molt a l'alumnat, ja que no només es millora ortografia, sino també l'estil.

- La nota mitjana que s'han posat els 52 alumnes que han entregat l'autoavaluació fins ara és de 7,31 i la del professor de 7,43. Això representa un error relatiu del 0,27%. Crec que indica que l'alumnat amb uns objectius clars que ha d'assolir i com es valora això és capaç d'autoavaluar-se d'una manera molt objectiva. Això li permet saber quins punts de millora té. 

- Que cada alumne tinga un bloc crec que és molt potent, però gran part d'aquesta potència es perd quan només utilitzen aquest bloc per a una matèria. Seria millor que utilitzaren el bloc per a més matèries.

dijous, 19 de novembre del 2015

Noves pràctiques educatives: Presentacions en História del Món Contemporani

Ampliarem l'entrada anterior. Havia  sigut una mena d'experiment en el blog en rebre la invitació.

Intenció prèvia:
Aprofitant que no es té la pressió de l'examen PAU, ni d'una prova externa.
I de tractar-se d'una assignatura de quatre hores setmanals.
Mínim una hora setmanal es dedicarà a presentacions  dels alumnes.
Pot tractar-se, tant d'una part del temari (comentari de text de la Declaració d'Independència dels  EUA).
O d'ampliacions: presentacions al voltant de la guerra civil síria.
Pot ser necessària una guia prèvia donada pel professor. Que els alumnes poden seguir, o no.

Problemes: en tenir 32 alumnes a classe,resulta problemàtic aconseguir una presentació per alumne i trimestre. Conseqüentment, s'haurà de fer un per alumne i grup, al llarg del curs.

Altre problema: la falta d'experiència de la majoria dels alumnes al respecte. La qual cosa no considerem importants: s'ha d'aprendre.

Evaluació del resultat final: Una vegada feta la presentació: hem de pensar què seria més adeqüat:
Els alumnes es senten motivats en vore's dirigint l'aula. Podem considerar-lo suficient? Amb nota de professor, que serà bona; no els castigaràs per ficar-se nerviosos, cosa que fins i tot passa en les presentacions universitàries.
S'haurien de penjar en un blog a la vista de tos els alumnes?